cpanel`question & answers

1)In which primary programming language is cPanel & WHM developed?

Ans:  perl

2) In what directory are custom DNS Zone Templates stored?

Ans:  /var/cpanel/zonetemplates

3)What does the ‘ipcs -s’ command do?
Ans:     Shows semaphores

4)In what log file would you find account creation/termination information?

Ans:   /var/cpanel/accounting.log

5)What is the name of the script that you should use to update cPanel & WHM licenses?

Ans:   /usr/local/cpanel/cpkeyclt

6) What does the command ‘hwclock –hctosys’ do?

Ans:  Set the System Time from the Hardware Clock.

7) cPanel & WHM interfaces require Apache to be installed and working.

Ans:    False

8)Which directory contains cPanel & WHM’s error_log file?

Ans:  /usr/local/cpanel/logs

9)It is necessary to obtain a license before installing cPanel & WHM?

Ans: True

10)Where does Tomcat store its log files on a cPanel & WHM server?

Ans:   /usr/local/jakarta/tomcat/logs

11)What is the name of the script you should use whenever you encounter a “License File Expired” message?

Ans:   /usr/local/cpanel/cpkeyclt

12)What file permissions would /usr/bin/gcc have upon disabling WHM’s Compiler Access?

Ans:    750

13)Which of the following files is Pure-FTP’s error log?

Ans:       /var/log/messages

14)What port is used to securely log into webmail?  Please only include the port number in your answer.

Ans:       2096

15)

When compiler access is enabled (default), the permissions for /usr/bin/gcc are:

permissions user group
-rwxr-xr-x root root

When you disable compiler access, cPanel changes the permissions for /usr/bin/gcc:

permissions user group
-rwxr-x— root compiler

16)What are the four public tiers of cPanel & WHM called?

Ans :  CURRENT,RELEASE,EDGE,STABLE

17)Which file does Tweak Settings save its settings?

Ans :     /var/cpanel/cpanel.config

18)If you wanted to trace and/or kill a running process from WHM, which feature should you use?

Ans :        Home »System Health»Process Manager

19)Which of the following commands will output how many emails are in the system’s Exim queue?

Ans :        exim -bpc

20)Which of the following commands will rebuild the RPM database?

Ans :        rpm –rebuilddb

21)If your CentOS server was not able to resolve a domain (cpanel.net for

example), what file would you check and/or add nameservers to help resolve

domains?

Ans :        /etc/resolv.conf

22)What is the full path to the hidden file containing the MySQL root password?

Ans :   /root/.my.cnf

23)What is the directory /home/virtfs used for?

Ans :        Jailshell

24)Which of the following scripts modify images in cPanel & WHM?

/usr/local/cpanel/scripts/upcp
/usr/local/cpanel/bin/update_php_mime_types
/usr/local/cpanel/bin/rebuild_sprites
/usr/local/cpanel/scripts/sa-u

Ans:     /usr/local/cpanel/bin/rebuild_sprites

25)Which of the following directories contains EasyApache’s log files?

Ans:     /usr/local/cpanel/logs/easy/apache

26)If the system log shows repeated connections to TCP port 143, which service is being accessed?

Ans :        IMAP

27)On which port does Tomcat listen by default?

Ans :        8080

28)What is the full path to the script you should run after editing a user file in /var/cpanel/users?

Ans :        /usr/local/cpanel/scripts/updateuserdomains

29)Which of the following scripts would you use to create a new cPanel account

from the command line?
Ans :         /usr/local/cpanel/scripts/createacct

30)What is the secure port for SMTP? (Enter a numeric value.)
Ans :        465

31)Which of the following is the primary daemon responsible for managing

antirelayd, eximstats, cpbandwd and chkservd?

Ans :        tailwatchd

32)Which file contains the MySQL root user’s password on a cPanel & WHM system?

Ans :        /root/.my.cnf

33)Which is the script used to update Apache & PHP?

Ans :        /scripts/easyapache

34)Which of the following commands can you use to securely transfer files between 2 servers.

Ans :        scp

35)What script would you use to manually add an email account from command line?

Ans :        /scripts/addpop

36)Select all of the webmail clients that are included with cPanel.

Roundcube
SquirrelMail
Horde

37)Select the most popular, officially recommended update tier to use.

CURRENT
RELEASE
EDGE
STABLE

Ans:  Release

38)What is the secure port for IMAP? (Enter a numeric value.)
Ans :        993

39)True or False: You can use SFTP for any FTP account created?

Ans :        False

40)True or False: All FTP passwords are stored in /etc/proftpd/.

Ans :        True

41)Which of the following commands (on a RedHat or CentOS system) will display

information about how memory is being used by the server?

cat /proc/meminfo
/usr/sbin/meminfo -a
/usr/bin/memhog -sA
free

Ans :  cat /proc/meminfo

42)True or False: cPanel & WHM requires SELinux to work.

Ans :         False

43)What WHM feature allows you the ability to reconfigure and compile Apache and PHP?

Ans :      EasyApache

44)Which of the following commands will allow you to look through text, one page at a time?

Ans :      less

45)What is the name of the development tool we provide to allow you to interact with cPanel & WHM through your code?

Ans :      cPanel API

46)What is the file that handles PostgreSQL’s configuration settings on a cPanel & WHM server?

Ans :      /var/lib/pgsql/data/postgresql.conf

47)Which directory contains cPanel & WHM’s error_log file?    Blank page error
Ans :      /usr/local/cpanel/logs/error_log
48)What is the name of the script you should use whenever you encounter a “License File Expired” message?
Ans :      /usr/local/cpanel/cpkeyclt
49)In which primary programming language is cPanel & WHM developed?
Ans :      perl
50)Script you can use to install PostgreSQL on a cPanel & WHM server?
Ans :      /scripts/installpostgres
51)Which of the following commands will output how many emails are in the system’s Exim queue?
Ans :      Exim –bpc

52)mod_mono used for?
Ans :      Mod mono is the module needed for the working of ASP in Linux

53)What is the directory /home/virtfs used for?
Ans :      VirtFS provides a jailed shell environment for a user connected to a server via

SSH. Unlike a normal shell environment, a jailed shell environment prevents

access to data outside of the user’s home directory, increasing security for

shell account users.

54)Which two FTP servers are available in cPanel & WHM?
Ans :      Proftp and pure ftp

55)True or False: You can use SFTP for any FTP account created?
Ans :      false
56)What file permissions would /usr/bin/gcc have upon disabling WHM’s Compiler Access?
Ans :     750

57)Which of the following commands will remove or uninstall an RPM?
Ans :      Rpm –e foo

58)What are the four public tiers of cPanel & WHM called?
Ans :      STABLE, RELEASE, CURRENT, EDGE

59)What does the strace utility do?
Ans :      Strace can be a valuable tool when debugging quirky behavior with running unix

or linux processes. It intercepts all signals that a process receives as well

as all system calls the process makes. It can help one understand unusual or

buggy behavior.

60)True or False: Running ‘/usr/local/apache/bin/apachectl -l’ from command line

as root will list modules compiled in Apache.

Ans :      TRUE

61)How would you force cPanel & WHM to update when using the command line

interface? Include the full path in your answer.
Ans :      /scripts/upcp –-force

62)What is the default port for SSH? (Enter a numeric port.)
Ans :      22

63)Where does Tomcat store its log files on a cPanel & WHM server?
Ans :      /usr/local/Jakarta/tomcat/logs

64)In what directory are account Email forwarders stored or saved?
Ans :      /etc/valiases

65)True or False: All FTP passwords are stored in /etc/proftpd/.
Ans :      TRUE

66)What is the secure port for IMAP? (Enter a numeric value.)
Ans :      585

67)Which of the following scripts would you use to create a new cPanel account

from the command line?
/scripts/wwwacct

68)True or False: cPanel & WHM require Perl to work.
False

69)the most popular, officially recommended update tier to use.
RELEASE

70)What service uses the mods installed in /opt?

If you wanted to change the shared main IP on your cPanel & WHM machine, what

area of WHM would you use to change the IP for all sites and sections?

WHM >> Main >> Server Configuration >> Basic cPanel & WHM Setup >> The IP

address (only one address) that will be used for setting up shared IP virtual

hosts.

What port is used to securely log into webmail?  Please only include the port
Ans:      2096

If your CentOS server was not able to resolve a domain (cpanel.net for

example), what file would you check and/or add nameservers to help resolve

domains?
/etc/resolv.conf

What is the full path to the directory that contains YUM repositories on a

cPanel & WHM system?
cd /etc/yum.repos.d

Which of the following directories contains EasyApache’s log files?
/usr/local/cpanel/logs/easy/apache

In what directory are DNS Zone .db files stored by default?
/var/named/

manually add email account

/scripts/addpop

What version is running?

cat /usr/local/cpanel/version
11.34.0.6
Advertisements

11 thoughts on “cpanel`question & answers

  1. 66)What is the secure port for IMAP? (Enter a numeric value.)
    Ans : 585

    67)Which of the following scripts would you use to create a new cPanel account
    from the command line?
    /scripts/createacct

    Can you please review these answers?

  2. If you wanted to query DNS for the SPF record for the domain “example.com”, what command would you us

    • nslookup -type=txt example.com

      For example :

      nslookup -type=txt google.com
      Server: 8.8.8.8
      Address: 8.8.8.8#53

      Non-authoritative answer:
      google.com text = “v=spf1 include:_spf.google.com ip4:216.73.93.70/31 ip4:216.73.93.72/31 ~all”

      Authoritative answers can be found from:

  3. awesome… sir

    but imap secure port is bydefault is 993 then why you answered 585

  4. In what directory are account Email forwarders stored or saved?

    /etc/valiases/

    thats correct not your answer.

  5. Also, the release is the recomended public tier, and is default, not stable.

  6. 22)What is the full path to the hidden file containing the MySQL root password?

    Ans : /root/.my.cnf

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s